Dec 8, 2009

Moist Choc Cake with ganache topping

Hari ni terasa nak buat entry pasal masak2 plak..first entry memasak ni aku nak kongsi resepi moist choc cake with ganache topping..hehe Actually, resepi ni semua yg segera jer, tepung kek tu aku beli jer yg Nona punya yang ada banyak jual kat supermarket tu..amik yg dia tulis Moist Choc Cake..pastu ikutjer arahan kat kotak dia tu ekk..kan senang..hehe

Kalau ikut kat kotak tu, kita perlu sediakan bahan2 ini aje :
1) Air masak 250 ml

2) 5 biji telur Gred A
3) 125 g butter yang telah lembut.


Cara membuat kek :
- masukkan tepung ke dalam mangkuk - kemudian masukkan semua bahan tadi dan kacau sebati. (kalau nak senang blend jer semua dalam blender)
- masukkan adunan tadi ke dalam tin membakar. dan bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 45 minit.
- setelah kek masak, uji menggunakan lidi dengan mencucuk di tengah kek bg memastikan kek telah masak sepenuhnya.
- sementara menunggu kek sejuk
sediakan bahan2 untuk membuat ganache


ini rupa kek yang siap dibakar

bahan2 yang diperlukan ialah :
1) 150gm whipping cream
2) 200gm cooking chocolate

3) 1/2 tbs majerin
4) 1 tbs madu utk mengilatkan ganache


* Masak whip cream hingga berbuih. Angkat dari api dan masukkan cooking choc
yg telah dikiubkan. Kacau sebati. Masukkan majerin dan madu. Kacau rata.

- setelah siap tuangkan ke atas kek tadi dan sedia dihidang.sesuai untuk minum petang dan bekalan anak2 ke sekolah. senang kan resepi ni, xsampai sejam dah siap..hehe

dan inilah hasilnya :



nampak sedap x?hehe klu nak tau kena la cuba yer kawan2..xrugi guna resepi ni tekstur kek dia memang moist dan rasa sedap sangat..klu bleh hari2 aku nak buat & makan kek ni..tp kena kontrol la nnti berat lg bertambah2..huhu tp, my husband memang suka sgt kek moist choc ni, tiap kali pegi Secret Receipe kek ni jer yg diorder x jemu2..tu yg aku buat sendiri ni dan hasilnya mmg dia suka..hehe Alim pulak entahla bila nak suka makan kek & roti..2 makanan tu mmg musuh dia, dpt habis diramas2 kotopr rumah jer dibuatnya..huhu

Selamat Mencuba!!

1 comment:

  1. topping nmpk pekat elok n nmpk sedap la..
    dh lama aku x buat kek...
    slalu buat kek batik ja bila laki aku nk blk kl buat bekal katanya.. smpi kwn dia nak order hehe

    ReplyDelete